Cultura Gavefond
Cultura Gavefond har til oppgave å støtte utviklingsoppgaver innenfor bærekraftige og samfunnsnyttige formål, og er opprettet med utgangspunkt i det samme verdigrunnlaget som Cultura Bank bygger på.
Cultura Gavefond har til oppgave å støtte utviklingsoppgaver innenfor bærekraftige og samfunnsnyttige formål, og er opprettet med utgangspunkt i det samme verdigrunnlaget som Cultura Bank bygger på.
I dagens situasjon har Gavefondet begrensede midler til utdeling og kan støtte konkrete tiltak med 3 000 – 15 000 kr.
Gavefondet gir ikke midler til drift. Vi har kun kapasitet til å besvare søknader som blir innvilget. Prosjekter som får støtte vil normalt få svar innen 30 dager etter søknadsfristens utløp. Vi sender ikke svar til søknader som får avslag.
Søknadsfrister
Cultura Gavefond
Postboks 6800 St Olavs plass
NO-0130 Oslo
Tlf: 22 99 51 99
cultura@cultura.no
Gavefondet har blant annet gitt støtte til forskningsarbeider, seminarer, bokutgivelser, kunstprosjekter, samt støtte til enkelttiltak innenfor økologisk landbruk.
Gavefondet har også hjulpet til med å samle inn midler til spesielle prosjekter, som for eksempel frikjøp av landbruksjord.
Her er oversikt over prosjekter som har fått støtte de siste år:
Nydalen Fabrikker AS er en nyoppstartet bedrift som ønsker å bli Norges største rehandelssenter og et sirkulært foregangsprosjekt for å vise at det er mulig å kunne ha produkter lengre i omløp og dermed redusere produktenes fotavtrykk betydelig.
Fått støtte til innkjøp av gjenbrukskopper og et pantesystem som kan brukes av aktørene i fabrikken for å redusere behov for engangsprodukter vesentlig.
De har fått støtte til å etablere en matskog/skoghage på Hagabrekka.
Fra søknaden:
Bærekraft og miljø er ord som ofte blir brukt i det 21 århundre. Men for mange er det diffust hvordan man selv kan gjøre en forskjell. Det kan være vanskelig å relatere de store sakene vi hører om i media til seg selv og sitt liv, hvordan identifisere seg selv i sammenheng klimakrisen? Dette er det vi ønsker å forandre på med prosjektet vi jobber med i Flatdal, Seljord kommune. Vi tar hvert år imot frivillige som kommer til oss for å lære om bærekraftig livsstil. Vi deler kunnskap om alt fra permakultur, reduksjon i daglig forbruk, plantebasert kost, kompost, til å bruke naturen som en ressurs for økt livskvalitet, regenerativt landbruk, yoga og mindfullness. Vi tilbyr praktiske løsninger som man enkelt kan integrere i sitt eget liv. Vi vil fremme verdien av den norske naturen, ikke bare for et makroperspektiv på planetens helse men også for personlig gavn. En holistisk tilnærming hvor man faktisk opplever og deltar i en form for bærekraftig livsstil. I fjor hadde vi mange nysgjerrige frivillige hos oss i drøye 5 måneder, mellom 4 og 8 personer om gangen fra rundt om i verden. I år ønsker vi å etablere en matskog som kan være til glede for både de frivillige og for lokalsamfunnet.
Søndre Land Frivilligsentral har tilbud for flere grupper gjennom ulike arrangement i uka, men ikke for alle. Det finnes en gruppe eldre menn som savner et tilbud der de kan gjøre noe praktisk. Søndre Land Frivilligsentral er i dag driver av Utstyrsplassen i Søndre Land som er tilknytte BUA. Gjennom utlån av utstyr ser man at også behovet for vedlikehold av utstyr blir større. Det er her de eldre karene kommer inn i bildet. De ønsker å bidra med vedlikehold av skiutstyr, sliping av skøyter osv, men mangler utstyr. De har fått støtte til reservedeler til utstyr.
Skolen har drevet en stor skolehage på Øverland gård i 17 år, sammen med Steinerskolen i Oslo. De har fått støtte til utstyr og redskaper.
BOREAL FOREST har som mål å videreutvikle menneskers respekt for naturressurser og naturens evne til å fornye seg. De tar med folk i Trondheim på organiserte skogsturer og matlagingsopplevelser, og fikk støtte til informasjonsarbeid.
I forbindelse med årsmøtet ble det avholdt flere kurs og forbundet fikk støtte til kursholdere.
BINGN har drevet en nordisk praksisbasert utdannelse siden 2014. I løpet av disse årene har 25 unge mennesker avsluttet sin utdannelse og er nå virksomme i det biodynamiske og økologiske landbruket i de nordiske landene. De fikk reisestøtte til en fellessamling.
SMULTRINGFESTIVALEN fikk støtte til å samle folk til informasjon og gruppearbeid om bærekraftige løsninger etter smultingsmodellen.
DRIVHUS hos Karoline Stegmann ble bygget av gjenbrukte vinduer de hadde fått gratis. Støtten ble gitt til innkjøp av treverk og tak. Drivhuset står på sørsiden av fjøset for å utnytte varmen fra dyrene og har varmelagring i grunnmuren.
KARUSELL, som omsetter brukte barneklær, mammaklær og annet som foreldre behøver. Kundene leier en stand og får selv inntektene av det som blir solgt. Butikken fikk støtte til et skilt, som gjør butikken mer synlig i bybildet i Moss.
STØTTE TIL STOPPEVERKSTED i Trafo kunsthall. Kari Steihaug holdt kurs i villstopping, som er lett, og som passer for alle. Deltagerne tok med et plagg som trengte reparasjon, en genser med frynser i kanten, en treningsbukse, jeans eller en sokk med et hull. Eller et annet plagg de ville pynte på.
Birøkter på Follese, Anja Bjarndisson, har 4 bikuber og forespørsel fra flere skoler om å komme på besøk. Hun underviser også om biens liv og betydning og fikk støtte til innkjøp av nødvendige drakter for barn som skal se nærmere på bienes yrende liv
Amalie Karijord Stokke har sammen med sin mann startet et kultursenter i Malawi, som støtter sårbar ungdom og unge enslige mødre. Målet er at de skal få hjelp til å skaffe seg egen inntekt. Det undervises i musikk og ulike typer håndverk, og støtten gikk til innkjøp av undervisningsutstyr, som stoffer til klær, materiale til kurver, tavle, bøker, penner og en symaskin.
ROMERIKE STEINERSKOLE fikk støtte til innkjøp av keramikkovn.
INDO NATURALS fikk støtte til FOU om utnytting av matavfall. Bananplanten (ikke frukten) kan brukes til å utvikle nye produkter slik at bønder i India får en ekstra inntekt, og at klimagasser unngås ved at avfallet ikke blir kastet og råtner.
OSLO BADSTUFORENING ønsket å redusere luftforurensingen ved å installere elektrofiltre som fanger opp farlige partikler. Dette er et tiltak som er anbefalt av miljødirektoratet. Mye tyder på at foreningen er de første til å prøve slike filter på badstuovner.
BASECAMP er en rus- og kriminalitetsforebyggende forening lokalisert i Øygarden kommune. Målgruppen til Basecamp er ungdommer mellom 13 og 25 år, som ikke er del av annet organisert ungdomsarbeid. Deres mål er å hjelpe ungdommer til å nå drømmen om et godt liv.
ALVIM VELFORENING jobber for at bydelene Alvim og Vesteng i Sarpsborg skal bli et hyggeligere sted å bo og vokse opp. I dag er det store sosioøkonomiske utfordringer her og foreningen har startet en rekke tiltak for å bedre miljøet.
KULTIVERINGSKOLLEKTIVET er et tilbud for innbyggere i Asker, som sliter med psykisk helse og rusproblemer eller på annen måte er på utsiden av det ordinære arbeidslivet. Gruppa bruker fermentering som metode for å konservere mat på en bærekraftig måte, uten kunstige tilsetningsstoffer eller giftige pestisider. Gavefondet har gitt tilskudd til kjøp av utstyr.
AMBULERENDE MILJØTJENESTE I STRAND KOMMUNE har fått støtte til kjøp av gitar slik at de kan synge og spille for brukerne sine.
GURO DALBY har fått støtte til et vanningsanlegg i et fattig område av Senegal. Det vil legge grunnlaget for å dyrke opp en tomt der det er tørke store deler av året. De vil da kunne dyrke alle slags frukt og grønnsaker.
HÅVARDS GRØNNSAKER har fått støtte til å sette i stand en brakk polytunnel og noe jord på friland på Røed Gård, Jeløy, Moss. De vil etter hvert tilby økologiske tomater og flere typer grønnsaker og mikrogrønt i en utvidet sesong. Håvards Grønnsaker vil levere til lokale restauranter, nabolag, Reko-ringer og Bondens marked.
MONICAS TRADISJONSBAKERI v/ Monica Jakobsen har fått støtte til oppstart av bakeri. Bakeriet ønsker å være en motvekt til industribakeriene og skal bake med lokalprodusert og noe økologisk mel. De skal også ha eget utsalg.
DYPE RØTTER på gården Reppe Søndre i Trondheim – økologisk gård, gårdsbutikk og kafe med praksisplasser for flyktninger. De fått støtte til å kjøpe planter og frø, som skal brukes til å skape et dyrelivsvennlig hageområde som vil tiltrekke seg mange fugler og insekter.
NIAFRANGS VENNER har fått støtte til opplæring av barn og unge i Sør-Senegal i hvor viktige mangrovene er for dyre- og plantelivet og kystlinjen og hvordan de kan ta vare på dem. Mangroverøttene binder sand og beskytter elvemunninger mot å bli vasket ut i havet. De beskytter også skilpaddene.
CYCLE UB utvikler en helhetlig løsning for opphenting og utnytting av slam fra oppdrettsmerder. De ønsker på denne måten å skape en sirkulærøkonomi der enhver ressurs blir utnyttet optimalt. De har fått støtte til utvikling av prototype for oppsamleren.
PROSJEKTET «KOFFERTEN» har fått støtte til gjenbruksløsning for klær. Formålet er å fremme gjenbruk overfor en ny gruppe, som sjelden handler brukt i dag.
LILLEHAMMER REPARERER er et nettverk av bedrifter som tilbyr reparasjoner. De har fått støtte til å holde to åpne reparasjonsarrangementer, med praktisk reparasjon og informasjon om muligheter for reparasjon.
EVA KITTELSEN har fått støtte til å spre inspirasjon og kunnskap om reparasjon og vedlikehold av klær og tekstiler. My Visible Mend har egen nettbutikk der du får kjøpt utstyr for synlig (og usynlig) reparasjon av klær og tekstiler.
Ormevika Velforening har fått penger til å kjøpe inn kasser med planter til barnehagen.
Mjåland gård har fått støtte til innkjøp av utstyr til undervisningsopplegg om bienes liv og honningproduksjon, for grunnskoler i kommunen.
Hvalerspeiderne har fått bidrag til innkjøp av patruljeutstyr.
Gavefondet har gitt støtte til gjennomføring av Eurytmifestival for 10. klassinger 2019/2020.
Gavefondet har gitt støtte til å gjerde inn uteområde for kalver.
Gavefondet har gitt støtte til innkjøp av sceneplater.
Biologisk Dynamisk forening har fått støtte til gjennomføring av et landbruksseminar på Fokhol gård.
Gavefondet har støttet «Tokkoh», et opplevelsesbasert kurs i en teknikk som stammer fra Japan, der man lærer metoden Kensan for å se ting uten fordommer.
EOS eurytmi har fått støtte til et kunstnerisk eurytmiprosjekt «Rose – en poetisk collage om å være menneske.»
Gavefondet har gitt støtte til innkjøp av keramikkovn.
Sela the Brand skaper arbeidsplasser i Uganda og tilbyr etiske klær til det norske markedet. Gavefondet har gitt støtte til innkjøp av symaskin.
Gavefondet har gitt støtte til en kvinne i Malawi, som har etablert sin egen arbeidsplass.
Foreningen har fått støtte til innkjøp av fiskeutstyr til aktivitetstilbud for funksjonshemmede.
Gavefondet har støttet kjøp av utstyr til dyrking/fermentering for tidligere rusavhengige.
Støtte til gjennomføring av arrangement. Med Hoy ñoquis i Sofienbergparken bringes lokale råvarer til bords sammen med samtaler om gamle og nye tradisjoner.
Gavefondet har gitt støtte til sosiale tiltak for rusavhengige kvinner.
Byhagen Haugesund har fått tilskudd til kjøp av håndredskaper for opparbeiding av fellesskapshage.
Dissimillis har fått støtte til teknisk utstyr til oppstart podcast for utviklingshemmede og opptak til julekalenderprogram.
Every øre matters har fått støtte til en podcast for å hjelpe innvandrere å bygge finansiell kompetanse.
Spiring.no dyrker spirer i hjertet av Oslo. De ansetter folk som har erfaring fra rus. De har fått tilskudd til kjøp av lastesykkel.
Stamhuset har fått støtte til kjøp av El-lastesykkel. Stamhuset er et ideelt AS som har som formål å forebygge utenforskap og bidra til inkludering for unge voksne gjennom arbeid.
Gavefondet har gitt støtte til prosjektet «Regenerativ mat til folket», innsamling av forskningsinformasjon om regenerativt landbruk.
Polarhagen i Lofoten har fått støtte til kjøp av plasttunnel for dyrking av økologiske grønnsaker.
Elin Eftevaag har fått støtte til innkjøp av redskaper til dyrking av økologiske grønnsaker i sin nyetablerte markedshage «Brekkestø Hage».
Miljøprotector består av tre driftige 17-åringer som skal produsere egne telefondeksler av gjenbruksplast, som de selv samler inn fra strender i sitt nærområde. Gavefondet har gitt støtte til innkjøp av støpeformer.
Norges Miljøvernforbunds regionslag på Østlandet har fått støtte til å arrangere «Byttehandelen 1:1», et null-profit klesbytteprosjekt.
Hurdal birøkterlag har fått støtte til kjøp av barnebidresser og beskyttelseshansker for å kunne tilby skoleelever en dag i bigården.
Gavefondet har gitt skrivestøtte til forestillingen Framtidsmuseet, et scenekunstprosjekt for barn.
Sela design ved Trine Halvorsen-Kvalnes har fått støtte til gjennomføring av fotoutstilling. Tema for utstillingen er «det vakre i det forfalne».
Gavefondet har gitt støtte til nyutgivelse av boken «Undervisningskunst og kunsterisk undervisning i Steinerskolen – Idé og erfaring».
Gavefondet har gitt Ary Morais støtte til gjennomføring av en sensommerkonsert med unge, talentfulle afrikanske musikere i Norge.
Det malawisk norske plateselskapet Ujeni Records har fått støtte til å gi opplæring i lydteknologi og musikkproduksjon for talentfulle musikere og produsenter i Malawi.
Skolen har fått støtte til å utvikle sitt vennskapssamarbeid med den Dominikanske Republikk.
VANG JAKT- OG FISKEFORENING Foreningen har fått støtte til å arrangere aktivitetstilbud for voksne med ulike behov for tilrettelegging.
Caritas Arendal har fått støtte til oppstart av språkcafé, en ukentlig møteplass for innvandrerkvinner som vil forbedre norsken sin.
Gavefondet har gitt støtte til leie av svømmehall for å arrangere svømmetrening for innvandrerkvinner.
Speidergruppen har fått tilskudd til å støtte leirdeltakelse for speidere med dårlig økonomi.
Tjensvoll fotbalklubb har fått tilskudd til å arrangere gratis aktivitetsferie for barn og ungdom.
RaskBergen er en frivillig organisasjon som organiserer utlån av sportsutstyr til barn og ungdom. Gavefondet har gitt tilskudd til innkjøp av vintersportsutstyr.
Aleneforeldreforeningens lokallag i Asker og Bærum har fått støtte til sosiale tiltak mot ekskludering, så medlemmene kan få delta på gode aktiviteter i en sosial setting.
Stiftelsen Veien Ut driver rusbehandling. De har fått støtte til innredning av storkjøkken for enkel matproduksjon, som skal gi arbeidstrening for deltakerne og styrke deres kunnskapsnivå rundt kosthold og ernæring.
Foreningen Nabolagshager jobber for grønn byutvikling og sirkulærøkonomi og skaper grønne arbeidsplasser for minoritetsungdommer gjennom å dyrke kortreist mat på byens tak. Prosjektet har fått støtte til kjøp av skyggeseil for å gjøre taket mer anvendbart til utleie, noe som vil gjøre prosjektet mer økonomisk bærekraftig.
Gavefondet har gitt støtte til Frilundsvenner til gjennomføring av et arrangement med åpen gård og låvekonsert.
Tilskudd til kjøp av vanningsanlegg for Debiosertifisert andelslandbruk. Samvirket har 101 aktive andelshavere, foruten barne- og ungdomsandeler og samarbeider også med barnehagen, så barna kan bli kjent med økologisk grønnsaksdyrking.
Gavefondet har gitt støtte til utgivelse av veiledningshefte i økologisk entreprenørskap og samfunnsomstilling.
Gavefondet har gitt støtte til Kongsgårdseminaret 2020, med tema økologisk økonomi.
Gavefondet har gitt støtte til billettfrie arrangementer i Litteraturhuset under Steineruka 2019.
Gavefondet har gitt tilskudd til kjøp av teknisk utstyr til podcast-serien Alternativ økonomi, som vil belyse alternativer til dagens dominerende økonomiske system.
Stiftelsen YES Kilimanjaro og Vidaråsen Landsby samarbeider med Gabriellasenteret i Kilimanjaro regionen, Tanzania.
Gjennom utveksling av medarbeidere ønsker pionervirksomheten Gabriellasenteret å få impulser til samhandling med utviklingshemmede mennesker fra et miljø med lang erfaring. Det er i tillegg deres ønske å kunne hente idéer til opplæring i snekkerfag og bakerivirksomhet, tilpasset utviklingshemmede.
Alt levende er i stadig forandring. Dorian Schmidt har grunnlagt et senter for ‘Bildekräfteforschung’ (empatisk naturiakttakelse) i Tyskland og er opptatt av å utforske de kreftene som forårsaker disse forandringene. I følge ham ligger evnen til å kunne iaktta disse kreftene, forske rundt dem og bruke dem bevisst og aktivt, som et slumrende potensial i et hvert menneske. Gavefondet har gitt støtte til et seminar med Dorian Schmidt i Norge.
Bioveier i byen (Trondheim) ønsker å engasjere store deler av befolkningen gjennom å informere om viktigheten av biologisk mangfold, som spesielt pollinerende insekter og stedegne/lokale blomsterplanter, og at dette også er avgjørende viktig for matproduksjon. Gavefondet har gitt støtte til å arrangere kurser og workshops om grønne korridorer og insektsvennlige hager.
Et folkefinansiert prosjekt baser på modellen: Sunday Soup Project. Det handler om å støtte prosjekter som gjør byen bedre å leve i. Konseptet går ut på at folk betaler inngangspenger og får suppe, brød, kake og en stemme. Flere prosjekter presenterer seg, alle avgir sine stemmer, og det kåres en vinner, som får alle inngangspengene og kommer så på neste SOUP- møte og forteller hvordan det har gått. I løpet av de siste fire arrangementene har de ønsket 300 deltagere velkommen og delt ut kr 23 000 til å mikrofinansiere samfunnsprosjekter i Oslo.
Initiativet går ut på å bringe kulturlivet nærmere til denne pasientgruppen. Istedenfor å sitte på tilskuerbenken arbeides det med aktiv deltagelse hvor alle får spille og være utøvende. I år arbeider de med en tilrettelagt instruksjon av et norsk folkeeventyr gjennom improvisasjon og teaterlek. De som ikke ønsker å opptre er med i øvetimene.
Et samarbeid mellom eldre beboere i et borettslag og barna i skolefritidsordningen i Karasjok. Sammen vil de sette opp flere humlebo og følge med på humlens liv og hvilket planteliv som humlen blir tiltrukket av.
Globe Art har fått støtte til å delta på en konferanse i Sør Afrika og deretter reise til Nigeria for å arbeide med kunstterapi i en rehabiliteringsleir for barn og ungdommer med traumeskader etter Boko Harams terrorvirksomhet.
Klokkeklovnene er en nasjonal ideell organisasjon med spesialkompetanse innenfor demens og Alzheimer.
Alle grupper nordmenn, uavhengig av arv, miljø og helse kan rammes. Svært mange barn har en bestemor eller bestefar med demens. Det er vanskelig for barna å vite hvordan de skal kommunisere med dem som er rammet. Klokkeklovnene jobber hver eneste dag for å gi disse gruppene en bedre hverdag, enten de er demente, pårørende eller helsepersonell.
Initiativtakerne har som visjon å inspirere og bestyrke barns bevissthet, nysgjerrighet og ekspressive talent gjennom sang, maling med naturfarger, yoga og meditasjon. Gavefondet har gitt støtte til kjøp av musikkinstrumenter.
Hovedbasen er et hus i Kolkata, India. Prosjektet har også samlingssteder for vevernes døtre og sønner.
er etablert som et av Østlandets viktigste visningssteder for samtidskunst.
Kunstverkstedene for barn skal være et gratis tilbud slik at det er åpent og tilgjengelig for alle uansett bakgrunn og økonomi.
Foreldrealver er en frivillig foreldreforening som driver danseskole for barn i Tinn, vi har knyttet en dansepedagog Mette Alvefoss til opplæringen av barna.
De har fått støtte til kostymer, leie av sal, lys- og lydutstyr.
AD INFINITUM er et arbeidsverksted for ulike kunstnere og håndverkere og har som mål å skape tverrfaglige, eksistensielle kunstopplevelser fra ulike fagfelt og kulturer. Gavefondet ga støtte til musisk samhandlingsprosjekt. Prosjektet kombinerer kunstnerisk framføring – forelesning og interaksjon med publikum. Sentrale spørsmål er hvordan kan den musiske aktiviteten bidra til å fornye kunst- og kulturskaping og hvordan kan kunnskapen om musisk samhandling være med på å skape et mangfoldig samfunn med evne til samhandling?
Tjensvoll FK fikk støtte fra Gavefondet til integreringsarbeid mellom innvandrere og norsk ungdom. De arrangerer forskjellige sosiale tiltak i klubbhus og aktiviteter i nærområde/nærmiljø, i tillegg til fjelltur og hyttetur. Gruppene består hovedsakelig av barn og ungdom, 13-19 år.
Aleneforeldreforeningen Akershus arbeider for å skape en inkluderende møteplass for aleneforeldre og deres barn. Foreningen fikk støtte fra Gavefondet for å gjennomføre ferieaktiviteter for 90 aleneforeldrefamilier, dette hjelper aleneforeldre som sliter med økonomien å delta. Målet er at familier kommer sammen gjennom ulike aktiviteter, utveksler erfaringer og utvider sitt sosiale nettverk og skaper gode opplevelser for både barn og aleneforeldre.
fikk støtte fra Gavefondet til å arrangere et fagseminar om «urbant og bynært landbruk», et tema som engasjerer både bønder og forbrukere. Oikos er en nasjonal, ideell medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme økologisk mat og landbruk i Norge.
ByVerkstedet fikk støtte fra Gavefondet til å lage et mentorprogram for ungdommer i alderen 15-25 år med interesse for film. Disse skal få profesjonell opplæring i dokumentar- og kortfilmproduksjon. ByVerkstedet er en ideell organisasjon som arbeider for at barn og unge skal oppleve mestring og kreativitet gjennom håndverk på trygge møteplasser. Organisasjonen arrangerer kurs, pop-up arrangementer og åpent verksted for sykkelreparasjoner, trearbeid og snekring for barn, unge og folk i nærmiljøet på Tøyen, Oslo.
Foreningen kulturkoblingen fikk støtte fra Gavefondet til å starte et opplæringsprosjekt og arbeidstrening i markedsføring av kulturaktiviteter for barn og unge i Ringsaker. Et av hovedmålene er å legge til rette for mestringsfølelse og tilhørighet i et bredt og trygt miljø med forebygging av kriminalitet og rusproblematikk som viktige faktorer. Foreningen Kulturkoblingen er en ideell forening som arbeider med utvikling av oppvekstmiljø for barn og unge i Hedmark /Oppland med kultur som et av sine virkemidler.
Grønt Samvirkelag er et økologisk kooperativ i Oslo som fikk støtte fra Gavefondet til dekning av etableringskostnader. Formål med Grønt Samvirkelag er å skape mulighet til å handle inn økologiske husholdningsartikler og mat direkte fra produsent eller via grossist/distributør.
For å bedre situasjonen til småbøndene i Mgeta området i Tanzania ble norske melkegeiter introdusert i slutten av 1980-årene, som et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (NMBU) og Sokoine University of Agriculture (SUA) i Tanzania. For å hjelpe og lære av hverandre gikk de sammen og startet en organisasjon for geitebønder, og de valgte å kalle organisasjonen Twawose.
Twawose betyr «la oss komme sammen» på det lokale Tanzanianske språket Luguru. For mange jenter var det også en overhengende fare for å bli overfalt på veien, de voksne holdt dem rett og slett hjemme. Man trengte et internat jentene kunne bo på. Dette internatet ble påbegynt i høst 2014 og i februar dro en gruppe på 20 voksne fra Norge for å hjelpe til med byggingen. Internatet skal huse 50-60 personer, allerede nå er 30 jenter flyttet inn.
Forening Jevnaker Hage planlegger skolehage, kurssenter og lærings og inspirasjonssenter, parsellhager og et brobyggende prosjekt i forhold til ulike generasjoner og grupperinger. Forening Jevnaker Hage har fått tilskudd fra Gavefondet til en økologisk hagen som opparbeides ved dugnadsinnsats, og ulike instanser som skoler, barnehager, asylmottak , NAV, osv. er med i samarbeidet om den inkluderende felleshagen foreningen ønsker å oppnå.
Afroslo Musikkfestival ønsker først og fremst å fokusere og inspirere lokale band og artister, både unge talenter og profesjonelle afrikanske utøvere i Oslo. Festivalen ønsker å skape en møtearena for mangfold, spesielt rettet mot afrikansk musikk og har som mål å gjennomføre opplevelser ved å vise fram det store omfanget av afrikanske kulturelle tradisjoner i Norge.
Antropos forlag og bokhandel er det sentrale stedet for utgivelse og formidling av antroposofisk litteratur i Norge, med bøker på nordiske språk, engelsk eller tysk. Forlaget legger vekt på kvalitetslitteratur, og ønsker å tilby gode bøker for barn og ungdom.
Formålet til Senter for Flerkulturel Ungdom i Rogaland er satt opp i henhold til integrering, lære og sosialt fellesskap. I dag har organisasjonen registrert 204 medlemmer og støtte fra Gavefondet bidro til å lage en liten bibliotek til medlemmene der de skal styrke sitt norske språk.
Det Friske i Det Syke er en forestilling som tar publikum med inn i tankene på Juni, som den gangen var en sterkt spiseforstyrret ung kvinne som kjempet seg fram mot livet og lette etter å finne frem til det friske i det syke.
Publikum følger både oppturene og nedturene gjennom hennes autentiske dagboksnotater og litterære tekstbiter hun skrev gjennom perioden hun var syk.
Parallelt med dette følger publikum historien hennes gjennom øynene til alle behandlerne hun var innom – gjennom tekstfragmenter fra journalnotater og sykepleierapporter skrevet av hennes behandlere både ved poliklinikk og ved ulike behandlingsinstitusjoner.
Forening La Humla Suse ønsker å spre kunnskap om humler og få involverte til å gjøre konkrete tiltak for å hjelpe humlene. Foreningen sprer kunnskap til blant annet etater, organisasjoner, lærere, førskolelærere, kommuner, bønder, hageeiere og folk flest. La Humla Suse har fått tilskudd fra Gavefondet til promotering og dokumentasjon av aktiviteter.
Barnas Blad tar sikte på å utvikle barnas kreativitet og lyst til å gjøre konkrete ting for å bedre miljøet gjennom gode støttespillere i hverdagen, både for barn og voksne
§4 Stiftelsens formål er å fremme forståelsen av en større frihet innenfor kulturlivet, likhet innenfor rettslivet samt solidaritet og brorskap innenfor det økonomiske område.
Stiftelsen kan yte støtte til personer, organisasjoner og virksomheter som bidrar til en utvikling innenfor en eller flere av disse områdene.
Stiftelsen knytter på denne måten en forbindelse til det idé- og verdigrunnlag som ligger til grunn for Cultura Sparebank. Stiftelsen har ikke som formål å drive økonomisk virksomhet.