Det beste til barna
Arne Øgaard
Publisert: 26/09/2015
Dyveke Cappelen Beugnet begynte i det små og fikk laget en liten kolleksjon med økologisk ullundertøy, som ble solgt ut på kort tid. Dette ble etter hvert til firmaet Lilli&Leopold, som hun nå har drevet i 5 år.
Dyveke Cappelen Beugnet er utdannet klesdesigner ved ESMOD i Oslo og har designet og laget klær siden hun var fem år. Men det var da hun fikk egne barn, som ikke uventet heter Lilli og Leopold, at ideen om å lage barneklær ble til. Det ullundertøyet hun ville ha til dem – som både var av god kvalitet, satt pent og hadde fint design og duse barnevennlige farger – det fantes rett og slett ikke i butikkene. Dermed bestemte hun seg for å lage det selv.
Hun leverer ullundertøy til barn i alderen 0–12 år gjennom en rekke butikker rundt om i landet og selger også via egen nettbutikk. Alle produktene er laget av 100 % økologisk merinoull.
Ull og klær uten kjemikalier
Ullen blir kjøpt via et danskeid firma, som har økotex sertifisering på all merinoull. Dette garanterer for at all ullen kommer fra bønder som fører et godt dyrehold. Hverken ullen eller klærne har vært igjennom noen form for kjemisk behandling. Dette er spesielt viktig når det gjelder barn med ømfintlig hud eller atopisk eksem. Det er også garantert at sauen ikke er utsatt for mulesing. Mulesing innebærer en smertefull fjerning av hudstykker rundt sauens haleparti og er vanlig praksis på merinosauer i Australia. Dette er en primitiv metode for å bekjempe en saueflueparasitt som kan forårsake den smertefulle sykdommen myiasis. Ullen er også Woolmark sertifisert. Takket være de tynne og myke fibrene kan disse plaggene brukes hele året, sommer som vinter. Ullen er kløfri og kan vaskes i maskin ved 30 grader.
Klærne blir produsert i Europa, under gode etiske forhold. Dyveke besøker jevnlig produksjonsstedene og har et godt og tett forhold til disse.
Kvalitetsklær som kan arves
Kundegruppen er mennesker som er opptatt av kvalitet både i produksjonsprosessen og det ferdige produktet. Men Dyveke er også opptatt av detaljer, som stofftrukne knapper og små blondekanter. Hun håper at det å gi produktene et nostalgisk klassisk utseende kan vekke en følelse av at dette er kvalitetsprodukter som det er verdt å ta vare på slik at de kan gis videre til neste lille pode. Dyveke har en stor fasinasjon for tekstiler, men lite til overs for hurtig mote. Klærne hun designer skal tas vare på, arves, lappes, byttes og gjerne gis videre.