Er det trendy å spise økologisk mat?
Jannike Østervold
Publisert: 06/03/2012
Hjernen er en underlig innretning, den forsøker å skape sammenheng selv der hvor ingen sammenheng finnes. Når man også er litt nærsynt er det lett å se feil. I høst har jeg flere ganger gått på gaten og blitt revet ut av tankene mine av at det er noe som er galt.
Hver gang jeg ser noen gå med skjærende blå joggesko, så tolker min underbevissthet det som at de har vært hos tannlegen og glemt å ta av seg de blå skoposene. Riktig farge og plassering, men ved nærmere ettersyn er det bare årets motejoggesko. Neonfarger. Første gang jeg så en voksen mann gå i signalfargede sko og eller normalt kledd, tenkte jeg at han ikke kunne ha sett seg i speilet.
Tre måneder senere var jeg kommet så langt at jeg selv sto i skobutikken og kikket på et par knall orange joggesko og syntes de var ganske lekre. Når jeg hadde sett dem tilstrekkelig mange ganger, var min hjerne i full gang med å innlemme dem i hva som tilhører det normale.
Men så vet jeg med meg selv at om et par år kommer vi til å synes at slike sko er helt ute. Slik som det var med slengbukser. Skulderputer, skjørtelengder, sleng i buksene – de kommer og går, trendene skifter.
Når jeg leser at det er en trend å spise mer økologisk mat, så lurer jeg på om det er det riktige uttrykket. For en trend er vel per definisjon noe som kommer og er moderne en stund, og så forsvinner det igjen og blir det avløst av en ny, kanskje helt motsatt trend, drevet av de ulike bransjenes krav om å skape nye behov for å kunne selge flere av sine produkter.
Visst finnes det trender når det gjelder mat, og forskjellige fagmiljøer er uenige om hva som er det beste og sunneste kostholdet. Om vi skal spise blodtypediett, raw food, steinalderkost eller lavkarbo. Noen følger dietter hvor de teller kalorier, andre er opptatt av syre/base-balanse eller GI. En av de nyere trendene er å spe på kostholdet med superfoods, som grønne pulvere til skyhøye kilopriser. Markedet for kosttilskudd har utviklet seg eksplosivt de senere årene, så enkelte helsekostbutikker ligner på apotekutsalg, med alle sine piller og pulvere. Men det er en annen historie. Poenget mitt er at uansett hva slags diett man følger er det viktig å bruke rene råvarer av god kvalitet.
Jeg vil ikke betegne det å spise mer økologisk mat som en trend, det er ikke som neonfargede joggesko, som kanskje blir avløst av jordfarger neste sesong. Jeg vil heller sammenligne det med hjulet. Ikke noe som blir borte i glemselen når motene skifter, men noe som fungerer så godt at det er kommet for å bli.
Jeg tror at å velge økologisk er et verdivalg og en livsstil, noe som man vil holde fast ved når man først har fått smaken på det. Å velge økologisk er å være på parti med fremtiden, med det som er bra for menneskene, matjorda, husdyrene og naturen. Kvalitet og bærekraft blir ikke umoderne.