Nr. 2013/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Menneske rundt bord på tak.

Hage i femte etasje

Karl Johnsen

Publisert: 27/03/2013

Det ligger en hage på taket av Blågårds Skole på Nørrebro i København. Pengevirke har besøkt DYRK Nørrebro, som dyrker sine egne grønnsaker med utsikt over byen.

„Når man først har oppdaget at det er mulig å ta et frø fra den tomaten man har kjøpt nede på supermarkedet, putte det i jorden og så få en helt ny tomatplante, så tenker man, hmmmm kanskje jeg kunne gjøre det samme med denne paprikaen?“ Slik forteller Anders Andersen. Sammen med Katrine Skovgaard er de en fast del av DYRK Nørrebro i København, som Pengevirke har møtt til en prat om felles hager i byen.

Fascinasjonen av å se noe vokse er helt klart en drivkraft for Anders og Katrine. Og når man først er i gang, så får man lyst til å eksperimentere med stadig mer. „Det er helt klart sunt for mennesker å være i nærheten av noe som spirer. Det å se et lite frø spire og vokse og bli til et jordbær, med former og farger som man selv har vært med på å skape. Det er ganske fantastisk,“ forteller de.

En del av et fellesskap

„Vi kunne selvfølgelig ha valgt å bare fortsette hjemme i vinduskarmene eller verandakassene, men samværet med andre rundt arbeidet i hagen er også et mål i seg selv,“ sier Katrine. „Det sosiale, og det at du kan dele erfaringene dine med fellesskapet, gjør at det er meningsfylt å dyrke en hage sammen med andre mennesker,“ fortsetter hun.

„Det gir også mening å prøve å skape nye fellesskap i byene, fordi det ofte mangler aktiviteter i byrommet som ikke koster penger,“ mener Anders. „Byen er så innrettet på at man skal bruke penger. Du kan gå på biblioteket eller du kan gå i parken, men det er ikke så mye annet du kan gjøre uten at du må bruke penger. Det føles riktig deilig å gå opp i hagen og drikke den teen vi selv dyrker og bare slappe av uten å tenke på å tjene penger til å betale 35 kroner for en cappuccino,“ mener han.

Katrine supplerer: „Byen har bruk for fellesskap hvor man gjør noe annet enn å sitte på en kafé og konsumere. Når man er utendørs i byen, kan man gå tur eller ligge på en gressplen, men det med å ha en aktivitet, noe å foreta seg mens man er ute, er jo så utrolig kult,“ smiler hun.

En felles hage fungerer som et slags offentlig frirom, hvor man kan være utendørs og foreta seg noe meningsfullt og samtidig dele det med andre. „Så lenge jeg er i hagen gjør jeg noe som er nyttig for meg, og jeg kan invitere folk til å komme innom. Det er en måte å motsette seg at det offentlige rom sakte, men sikkert blir kommersialisert,“ sier Anders.

Mer enn billige grønnsaker

Derfor ville DYRK Nørrebro gjerne ha funnet en hage på gateplan. Det ville ha gjort det enklere å integrere hagen enda mer i byen og å inkludere flere mennesker i hagen og fellesskapet.

„Den mengden grønnsaker vi har produsert har vært deilig for oss, fordi det har betydd at vi har vært selvforsynte i kortere perioder, men i det store regnskapet betyr det ikke så mye. Men hvis folk begynner å få øynene opp for at det er mulig å dyrke timian i kjøkkenvinduet selv, så behøver du ikke å bruke ti kroner på det hver gang på Netto, og det er ikke nødvendig med et stort, oppvarmet drivhus og transport for å få dine krydderurter frem til supermarkedet,“ sier de to.

Det handler nemlig også om mye mer enn bare å ha noe å gjøre og å få billige grønnsaker. Det er også et prosjekt som forhåpentligvis kan være med på å endre bevisstheten omkring mat.

„Hvis du dyrker maten din selv, er du mer oppmerksom på hva du har i jorden av gift og sprøytemidler. Når du har dyrket noe selv, gir det en annen bevissthet om hva du putter i munnen,“ sier Anders.

Katrine supplerer: „Jeg var ganske ubevisst i forhold til mat før jeg begynte med dette prosjektet. For mange handler det mer om at det skal være billig enn hvordan det smaker. Derfor er det spennende å gå i gang med et prosjekt som skaper bevissthet. Det er ganske banebrytende å komme tettere på den prosessen hvor man skaper noe som er så grunnleggende som mat. Det har det i hvertfall vært i min bevissthet,“ mener Katrine.

Nå ser det imidlertid ut til at det har lykkes å få etablert et tettere samarbeid med skolen om skolehager for barna. Dette er de veldig glade for hos DYRK Nørrebro. „Dette var noe av det vi gjerne ville fra begynnelsen, å også ha med barna. Nå er det muligheter for å sette i gang et bærekraftig skoleprosjekt – det er plantet et frø.

Håpet er at noen av barna vil fortsette å være interesserte i å dyrke sine egne ting og at de får et annet forhold til egne matvaner. Kanskje vil de snakke med foreldrene om hva slags mat de spiser hjemme. Selv om vi bare er en liten prikk i det store bildet, kan vi forhåpentligvis være med på å få fart i utviklingen, hvis vi kan få folk til å tenke over hva de selv har mulighet til å gjøre,“ sier Katrine og Anders.

DYRK Nørrebro

Hvis man vil være med, kan man finne DYRK Nørrebro på Facebook. Hvis man ikke bor i nærheten, krever det bare sol, vann, oppmerksomhet og litt jord for å komme i gang. DYRK Nørrebro deler gjerne sine erfaringer. Du kan kontakte DYRK Nørrebro på: dyrknoerrebro@gmail.com

DYRK Nørrebro er kunde hos Merkur, vår søsterbank i Danmark.