Holli mølle
Arne Øgaard / Holli mølle
Publisert: 28/09/2016
Etterspørselen etter økologiske kornprodukter er sterkt økende. Mange vil også dyrke økologisk korn, og for at forbrukere skal få sine varer, kan vi glede oss over at flere møller er sertifisert til å bearbeide produktene. En av dem er Holli mølle ved Spydeberg i Østfold.
Mølla er bygget inn i driftsbygningen på gården, og de to steinkvernene står i den gamle stallen. Kvernsteinene kommer helt fra Etiopia, mens mølleanlegget er prosjektert av et dansk firma. Gründeren Trygve Nesje fikk også hjelp av den norske mølleveteranen Steiner Winsvold fra Ise, og han har ukentlig kontakt med nestoren blant nordiske økologiske møllere, danske Jørn Ussing Larsen.
Til nå har melet blitt håndpakket i poser, men Trygve viser stolt fram sin automatiske pakkemaskin som nå utfører det meste av prosessen. Han forteller at de har laget den selv og at han hadde gleden av å vokse opp i bestefarens mekaniske verksted hvor han fikk god trening i å løse praktiske problemer med de midlene som stod til rådighet.
Mølleanlegget ble bygget opp fra 2005 til 2007, og her som i andre gründervirksomheter ble det arbeidet mye for liten betaling i de første årene, men nå ser Trygve lyst på fremtiden. Det er en økende etterspørsel, og han har 40 bønder som leverer til mølla.
Lavt gluteninnhold
Spelt har lenge vært populært, men nå øker interessen for emmer, som er en enda eldre kornsort. Moderne hvetesorter er avlet fram med mye gluten slik at bakerne lett kan bake luftige brød, men det høye gluteninnholdet har frembragt problemer hos mange forbrukere. Det varierer fra ubehagelig gassdannelse og magesmerter til alvorlige intoleransesymptomer og i verste fall cøliaki. For de med moderate plager har det ofte hjulpet å spise spelt, men nå har flere oppdaget at det går enda bedre med emmer. En fordel med disse gamle kornsortene er at de også gir en lavere stigning av blodsukkeret, noe som kan være vesentlig i en tid hvor stadig flere rammes av diabetes 2.
Å bearbeide uforedlede sorter er et hovedmål for Holli Mølle. Det er også viktig at produktene er sporbare og kortreiste. Den norske korndyrkingen er imidlertid væravhengig slik at i noen år må de importere mer korn i enn i andre, men vanligvis kan de levere norske kornprodukter til langt utpå våren. Som et unntak planlegges det nå også en langreistserie hvor en kan tilby sherpabygg og andre kornsorter som ikke kan dyrkes i Norge. Men det er også planer om nye norske produkter, som grøter, frokostblandinger og ertemel.
Å bearbeide uforedlede sorter er et hovedmål for Holli Mølle. Det er også viktig at produktene er sporbare og kortreiste.
Utvidet samfunnsansvar
I dag er det 6 til 7 årsverk på gården, og Trygve er opptatt av å gi arbeidsmuligheter til folk som ikke så lett finner se
g en plass i vårt samfunn. Han samarbeider med NAV og gir mennesker mulighet til å hospitere slik at de kan få prøvd seg i praktisk arbeid. De som fungerer, og det kan ofte være vanskelig å forutsi hvem, kan få fast ansettelse. I dag arbeider det folk der fra ulike nasjonaliteter og religioner på en arbeidsplass hvor det er «høyt under taket».
Logistikk
Norge er et langt land med mange avsidesliggende steder. Det er derfor en utfordring å få varene effektivt og rimelig ut til de mange helsekostbutikkene og andre som selger Holli Mølles produkter. Den beste løsningen viste seg å være egne vogntog. Hver 6. uke sendes de ut med 30 til 40 paller egne produkter. På enkelte steder har forbrukerne gått sammen slik at de kan motta større leveranser. Holli Mølle leverer også til Norgesgruppen og til flere økologiske bakerier.
Gården
Holli gård har vært i Trygves slekt siden 1850 og drives nå av 6. generasjon. Selv følte han seg aldri helt bekvem med kunstgjødsel og sprøytemidler og la om til økologisk i 2001 da myndighetene viste vilje til å satse på denne jordbruksformen. Han driver uten husdyr, men samarbeider med andre gårder slik at han dyrker kløvereng som leveres til økologiske melkebruk i nabolaget og så får han husdyrgjødsel tilbake.