Ikke kast kaffegruten!
Siri Mittet
Publisert: 18/02/2014
Det er sløsing med ressurser hvis kaffegruten går i søpla, mener Siri Mittet. Hun har startet firmaet Gruten AS, som utnytter kaffegrut fra Oslos kaffebarer til soppdyrking og såpeproduksjon.
Kaffegruten samler hun inn ved hjelp av en miljløvennlig el-transportsykkel, som passende har fått navnet HurtiGRUTEN.
‘Walk the talk’
Jeg har et sterkt ønske om bidra med mitt for å skape et mer fremtidsrettet og bærekraftig samfunn. For meg er det viktig å følge prinsippet ‘walk the talk’, og jeg prøver så godt jeg kan å etterleve mottoet „Be the change you wish to see in the world“.
Det som engasjerer meg mest og gir meg troen på en positiv endring i samfunnet er det praktisk anlagte arbeidet med fokus på bevisstgjøring og involvering. Jeg ser en stor verdi i det å skape gode eksempler og forbilder som kan bidra til å inspirere andre. Jeg har en mastergrad i Miljø og Bærekraftig utvikling fra University College London/UCL og en i Community Health Education fra University of Massachusetts. Utdannelsen har blant annet gitt meg kunnskap og forståelse for viktigheten av å tenke lokalt, inkluderende og helhetlig for å løse miljø og helseutfordringer.
Etter mastergraden ved UCL jobbet jeg i London noen år med formidlingsarbeid knyttet til kildesortering og avfallsproblematikken. Jeg hadde ansvar for det holdningsskapende arbeidet på dette området i en bydel med over 250 000 innbyggere. Erfaringen fra disse årene er en viktig grunn til at jeg begynte å utforske potensialet knyttet til bruk av kaffegrut.
Da jeg flyttet tilbake til Norge i 2007, var jeg i et par år aktiv i lokallaget for Framtiden i Våre Hender på Blindern. Sommeren 2009 traff jeg Camilla Skjerve-Nielssen og Dayton Gordley, som fortalte meg om omstillingsbevegelsen (Transition Towns) og at de ønsket å starte opp en omstillingsgruppe på Sagene. Sammen startet vi opp Omstilling Sagene i slutten av 2009.
Meitemarken elsker kaffegrut
For ca. 2 ½ år siden deltok jeg på et meitemarkkompostkurs i regi av Omstilling Sagene. Jeg begynte å mate meitemarken med min daglige kaffegrutdose og merket fort at meitemarken elsket kaffe. Jeg hadde allerede tenkt mye på det at vi i Norge drikker enormt mye kaffe og at det aller meste av gruten blir kastet og deretter brent. Kaffegrut har mye næring (under 1% blir igjen i koppen), og dette kan benyttes til ulike gode formål. Det er sløsing med en verdifull ressurs når gruten går i søpla. Transport og forbrenning forårsaker i tillegg miljø- og klimaproblemer. Med dette i bakhodet hadde jeg derfor et ønske om å finne ut mer om hvordan man kan bruke kaffegrut på nyttige måter. Og det skulle ikke lang tid og mye leting til på internett før jeg fant ut at kaffegrut kan brukes til veldig mye. Og at det allerede fantes initiativer rundt om i verden som fokuserer på kreativ gjenbruk av denne nesten ubrukte ressursen.
Det aller mest spennende jeg fant ut var at kaffegrut egner seg godt som medium til å dyrke gourmet østerssopp. Våren 2013 besøkte jeg et par prosjekter i England og i Tyskland for å lære mer. På besøk hos Fungi Futures i sør England og Chido´s Mushroom i Berlin fikk jeg innblikk i dyrkingsmetoden for østerssopp og hørte om hvordan man kan sette opp en liten virksomhet for å produsere dyrkingspakker for østerssopp.
Jeg ble inspirert av det jeg så og hørte og tok med meg hjemover ideen og tanken om å starte opp et lignende initiativ i Oslo. Høsten 2013 jobbet jeg mye med forretningsideen min, gjennomførte et nyttig gründerkurs på Gründernes Hus og søkte midler til utviklingsfasen. Fra stiftelsen Norges Vel fikk jeg et stipend på 50 000 kroner, som har kommet godt med til utviklingen av prosjektet.
Har sunnmørsk gründerblod i årene
Det å være gründer og starte opp egen virksomhet er både spennende og litt skremmende. Jeg har en far og en farfar som begge to drev egen bedrift, og jeg har nok helt klart blitt påvirket og inspirert av dem. Kanskje hjelper det også å være sunnmøring, og som tidligere landslagsspiller og norgesmester i tennis er jeg vant til å jobbe hardt for å oppnå resultater. Jeg har et ønske om å skape noe selv, og ikke minst noe jeg kan stå for 100 % i forhold til bærekraft og etikk. Jeg ønsker meg også en arbeidshverdag hvor jeg får brukt av mitt engasjement og min erfaring, samtidig som jeg ikke går på akkord med ønsket om å ha tid til å nyte livet.
Jeg har denne våren og sommeren jobbet mye med å sette prosjektet ut i livet, og i midten av mai etablerte jeg selskapet Gruten AS. Jeg er godt i gang med å utvikle Grutens produkter, og først ut er Grutensåpa, en naturlig og effektiv såpe med kaffe og kaffegrut, kokos og olivenolje og lavendelolje. Den økologiske såpen har fått mye positiv respons og kommer til salg i utvalgte butikker og på nettet i løpet av høsten. Minisopphager (små pakker med kaffegrut og soppsporer som gir folk mulighet til å dyrke frem østerssopp hjemme på kjøkkenbenken) er i en utviklingsfase, og målsetningen er å starte salg av disse rundt nyttår.
I løpet av våren har jeg fått på plass samarbeid med en rekke kaffebarer og bakerier i Oslo hvor jeg henter kaffegrut. Mange flere er interesserte i å være med på laget, og med tanke på at jeg bare kan bruke en brøkdel av det som produseres av denne flotte ressursen ønsker jeg å knytte tilbydere av kaffegrut opp mot privatpersoner og grupper som ønsker å benytte seg av kaffegruten.
For å spre kunnskap om hvordan kaffegrut kan brukes til ulike formål, blant annet i komposten, for å dyrke østerssopp og som gjødsel til plantene og pleie for huden, så vil jeg også drive med undervisningsrelatert virksomhet, og de første kursene arrangeres i høst.
Mailingliste – send e-post til siri@gruten.no og motta informasjon om produkter, kurs & workshops og annet som skjer i Gruten.
Du finner Gruten på Facebook, Instagram (@grutenoslo) og på www.gruten.no
Gruten AS har konto i Cultura Bank.