Nr. 2018/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Fra historien om Krabat
Fra historien om Krabat

Innovatører i praksis

Thomas Emil Lie-Karlsen

Publisert: 20/03/2018

Norske innovasjonshistorier presentert i tegneserieform

Innoco, et innovasjonsrådgivingsmiljø, har siden oppstarten i 2003 jobbet med flere hundre kunder, privat og næring. De har også brukt sin samlede erfaring til å skrive bøker. I 2014 kom de ut med fagboken Innovasjon i praksis, Norges største klyngeskriveprosjekt. Den tar for seg innovasjon fra og for norske virksomheter og er kalt den norske innovasjonbibelen. Oppfølgeren Innovatører i praksis har en ny vri. Her presenteres innovasjonshistorier fra norske virksomheter som tegneserier med lettleste tekster. Boken tar for seg seks drivere for innovasjon; Mangel, Innsikt, Å løfte i lag, Ansvar, Handling og Tenke Nytt. Blant bidragsyterne finner vi blant annet store bedrifter som Finn.no, Santander og Tine, kommuner og mindre gründerbedrifter, som Krabat.

Sjur Dagestad

Sjur Dagestad. Fota: Kristian Dagestad

Bokens redaktør, Sjur Dagestad, er en innovatør, gründer og professor. Han jobbet i tolv år som professor i innovasjon og har vært med i etableringen av ni selskaper. Som professor ved NTNU var hans fag i sin tid universitetets nest mest populære valgfag. Han jobber i dag i sin gründerbedrift, Innoco.

Et eksempel fra boken er fra Tine Meierier. De ville se på mulighetene for å erstatte saften på institusjoner med deres egen. Men etter besøk på flere gamlehjem kom det frem et behov for mer næringstett mat, saft og vitamintilskudd var ikke nok. Å satse på en ny type produkt ville si å skifte næringsområde, noe som kan innebære betydelig risiko for en virksomhet. Men gjennom samarbeid med ansatte på institusjoner og direkte møte med forbrukerne fikk de et bilde av det behovet de trengte å dekke. Denne innsikten førte til at E+ serien av produkter ble skapt, som etter lanseringen i 2012 selges på flere sykehus og andre steder rundt omkring i Norge.

For gründere er det ofte langt og tungt fra bunnen til toppen, og det går ofte ikke som planlagt. Kun tjuesju prosent av nyetablerte foretak er fortsatt aktive etter fem år, i følge Statistisk Sentralbyrå.

I bokens avsnitt om ansvar, som tar for seg innovasjonseksempler hvor samfunn, fremtid og ansvar står i fokus, er historien om Krabat illustrert. Tom-Arne ble far til en liten gutt, som ble født med cerebral parese. Det er kort sagt en samlebetegnelse på skader på hjernen som kan føre til muskelforstyrrelser, som kan gjør det nødvendig med hjelpemidler for å fungere i hverdagen. De hjelpemidlene som alt eksisterte var hverken gode eller riktige for sønnen til Tom-Arne. Det endte med at han sammen med en venn startet en bedrift for å lage bedre hjelpemidler. Det begynte med en rullestol, som fikk navnet Krabat. De jobbet dag og natt, og da produktet endelig var klart, møtte de mange lukkede dører, for produktet var nytt og annerledes. «Forandring fryder absolutt ikke» – Innovatører i praksis.

Men i 2017 hadde Krabat solgt over 5 000 eksemplarer. Det tok fem år før salget tok av. Det handlet om å tenke utenfor boksen og ikke gi seg. Dagestad sier det slik: «Som grunder må du jobbe dobbelt så hardt som alle andre, men for halve lønna.»

Tegneserie som kommunikasjonsmiddel ble valgt ut fra en grunnleggende interesse for ulike former for kommunikasjon, men med mål om å nå grupper som den tidligere fagboken ikke traff. Innovatører i praksis er med andre ord ikke bare en bok for fagfolk, gründere og norsk næring. Nitten prosent av alle gründere i England og trettifem prosent i USA har dysleksi. Dette er nært for Dagestad da flere av hans familiemedlemmer er dyslektikere. Bokens hensikt var ikke spesielt å nå denne gruppen, men heller ha evnen til å formidle historier som kan inspirere alt fra fagfolk til barn. Dagestad ga en kopi av boken til en bekjent med en datter på ni år. Da hun kom hjem med boken, tok datteren den og sa «den skal jeg lese» og tolket den på et barns vis. Historien om Finn.no appellerte især.

Der Innovasjon i praksis var en fagbok, er Innovatører i praksis ment å inspirere. «Vi har laget en inspirasjonsbok. Vi prøver ikke å lære bort noe som helst, men prøver å vise hva innovasjon er», sier Dagestad.

Valget av tegneserie som formidlingsverktøy bygger en bro som har potensial til å nå mange. Når en bok som Innovatører i praksis kan leses av og glede et barn, har en oppnådd noe helt spesielt.

Innocos nettsider

 

Fra historien om Tine.

Fra historien om Tine.