Klostergården – Månedens kunde i april
Hilde Crone Leinebø
Publisert: 07/04/2017
På idylliske Klostergården i Tjøme kommune har de alt fra fjøs og stall til bakerhus og et kulturhus med kafé. Her jobber beboere og medarbeidere sammen i dagliglivet.
– På Klostergården skal ikke beboerne ha betalte hjelpere som kommer og går, men derimot mennesker de blir kjent med og knyttet til, forteller Camilla Murel. Sammen med sin mann Yngve Sivertsen, åpnet hun gården i 1990. De ønsket å skape et sosialt bofelleskap med plass til mennesker med ulike utviklingsforstyrrelser.
Paret bor også på gården, sammen med beboerne og deres tre voksne sønner med sine familier. Sammen er alle med på å drifte stedet videre. Gården består i dag av to store eiendommer som har blitt slått sammen. Området ligger vakkert til blant urørt skog, bergknauser og sjøen.
Et aktivt gårdsliv
– Målet er å gi beboerne et liv hvor deres positive egenskaper blir et reelt bidrag til fellesskapet og på den måten gi dem et meningsfylt liv, forteller Yngve.
På gården er det nemlig mange ulike aktiviteter man kan involvere seg i. Rammen rundt dette livet er bygget på enkelt og tradisjonelt gårdsliv. De steller dyr, planter poteter, snekrer og bader i havet sammen. Arbeidsoppgavene skal være meningsfulle og varierte. De skal gi muligheter for mestring og utvikling for hver enkelt beboer.
– Noen liker å stelle kyrne, andre kan bruke hele dagen i kjøkkenhagen de har bygd opp, mens andre igjen stråler når de lykkes med spennende retter på kjøkkenet. Ensomhet er et ukjent problem på Klostergården, men det er rom og plass til å trekke seg tilbake og være alene når man trenger det, forteller Camilla med et smil. Hun og Yngve har blant annet brukt meditasjon som kilde til ro når de har hatt behov for det.
Nedslitt låve ble kulturhus
Klostergården er en stor eiendom som rommer mer enn bare boliger og skog. Blant annet har de et terapihus med oppvarmet svømmebasseng, hagebruk og en helt ny stall. Da Camilla og Yngve kjøpte naboeiendommen for 16 år siden, var det mye som måtte gjøres. En helt nedslitt låve ble bygget opp igjen fra grunnen. Den brukes nå som et kulturhus og leies ut til ulike arrangementer. På denne måten kan de sikre inntekter som kommer godt med.
Hardt arbeid
Camilla og Yngve har virkelig våget å satse alt på prosjektet. Både tid, krefter og økonomi har gått med til å utvikle Klostergården til det den er i dag. For her tilbys det meste – bolig og arbeid, terapier og trening, fritid og kulturopplevelser. Området er bygget opp over mange år, med store banklån og hardt arbeid, men i følge Camilla og Yngve er alt verdt strevet.
– Klostergården er kanskje utradisjonell, men lignende steder – som Vidaråsen Landsby – viser hvor gode resultater og rike liv mange får ut av denne modellen, sier Camilla.
I fjor startet to av sønnene, Martin og Kyrre, på sosialpedagogikk-studiet ved Steinerhøyskolen. Ikke bare øker dette formalkompetansen, men det sikrer også videre drift i fremtiden. I fjor ble også Klostergården medlem Sosialterapautisk forbund.
– Klostergården skal vare mye lengre enn meg og Yngve, avslutter Camilla.