Nr. 2024/1
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

Mann arbeider med vev.
Ayele er en av de talentfulle veverene hos Sabahar. Foto: Yonas Tadesse
Nye muligheter

Kumba – for mangfold og kvalitet

Jannike Østervold

Publisert: 04/06/2024

Marie Lønnum Ndoye har startet Kumba – en butikk med fokus på miljø, mangfold og inkludering.

Kvinne står foran sidestilt arbeidsbenk

Rosanna Morris er grafiker og illustratør med base i det sørvestlige England. Hun arbeider hovedsakelig med relieftrykk og skaper håndskårne orginaltrykk som utforsker matsuverenitet, naturlig biologisk mangfold og menneskets tilknytning til jorda.

«Reisen til Kumba startet med datteren min – hun heter Kumba, oppkalt etter sin farmor. Hun er halvt gambisk, og jeg er opptatt av at hun skal føle seg representert. Det er ikke alltid tilfelle med dukker, bøker og leker. Ofte måtte jeg be bokhandleren om å bestille bøker fra USA. Det var sånn det startet med dukkene. Vi hadde fått en dukke i gave fra Etiopia, og jeg ble nysgjerrig på hvor de kom fra og klarte å finne fram til Haya­dolls, kvinnegruppen som lager dem. Så bestemte jeg meg for at jeg skulle hoppe i det og prøve å importere disse dukkene og håpe at flere barn kunne få glede av dem. Dukker med brun hud – det er dukker som alle barn kan bruke, uavhengig av hva slags hudfarge de selv har», sier Marie.

Hender i arbeid med håndholdt vev

Siste touch på nydelige vesker fra det kritikerroste designmerket AAKS i Ghana.Foto: AAKS

Marie har lang erfaring med å jobbe som butikksjef i forskjellige butikker, men har alltid hatt en tanke om å starte noe eget. Etter å ha sett forbrukskulturen på nært hold, fant hun etter hvert ut at hun gjerne ville gjøre noe som kunne skape en endring i hvordan vi tenker og handler som forbrukere. Nå driver hun nettbutikken Kumba, og hun er når dette skrives også i ferd med å åpne en fysisk butikk på Nesodden.

«Først var det bare et ideelt ønske om å importere disse dukkene, uten å ha en forretningsmodell rundt det. Min søster bodde i Addis Abeba, Etiopia, og jeg dro på besøk dit. Der fant jeg også to andre kvinnegrupper som lager heklede kosedyr og syr klær, de har sammen med Hayadolls startet et kooperativ, som heter Bottle Brush Craft Center. De har sine verksteder ved et senter for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser, hvor de har fått opplæring i sine respektive håndverk over flere år. Jeg var også innom Sabahar, som håndlager tekstiler, mest for å handle selv. Da jeg kom hjem og brukte disse tingene, var det mange som kommenterte det, og tankene begynte å rulle om hvordan jeg kunne gjøre dette til bedrift og butikk. Det kunne være fint å importere disse tekstilene også til Norge.»

Marie legger vekt på at det hun selger i butikken skal være godt håndverk og laget av naturmaterialer, og at de som produserer varene skal ha ordentlig betalt for jobben.

DIREKTE HANDEL MED SMÅPRODUSENTER

Fargestifter i holdere med emballasje i bakgrunnen«Det å gjøre handel med andre afrikanske land er viktig for meg. Direkte handel istedenfor bistand, som er plaster på såret, som er med på å opprettholde maktstrukturen med «the white saviour» og den gamle kolonitankegangen. Jeg forsøker å finne de som faktisk enten bor i landet eller er fra landet. Det er ofte man finner fine produkter, men så er det en vestlig person som eier firmaet. Det er fint å støtte mennesker som faktisk bor i landet, eller i hvert fall har røtter der», sier Marie.

Etter hvert ble prosjektet større, og Marie fikk mange positive tilbakemeldinger på produktene. Så vokste tanken fram om å åpne en fysisk butikk på Nesodden. Planleggingen begynte i fjor vår, og hvis alt går etter planen, skal butikken være åpnet når Pengevirke kommer ut. Butikken ligger i underetasjen i et nytt kompleks på Tangentoppen på Nesodden.

De som produserer varene til Kumba, får en ordentlig lønn, så produktene koster kanskje mer enn det man er vant til. Men det er bedre for miljøet å kjøpe færre produkter og heller kjøpe noe av god kvalitet, som kan vare lenge, mener Marie. Hun vil også ha et hjørne med brukte klær og ting i naturmaterialer, så alle som kommer kan finne noe i butikken. De som ikke har så mye penger, kan også føle seg inkludert ved å kjøpe brukt.

Gruppe mennesker stilt opp på uteplass foran bygning og grønne trær.

Alle kvinnene i kooperativet Bottle Brush Craft Center. Foto: Addis Guzo

Å finne fram til nye leverandører kan være et puslespill. Marie saumfarer internett, søker i sosiale medier og får noen ganger anbefalinger gjennom eksisterende produsenter, det er ikke alltid like lett, da flere for eksempel ikke har egen nettside. Mange av produktene kommer fra øst i Afrika, men det er også produkter fra Ghana og Sør-Afrika. Marie har i tillegg kontakter i Gambia, der mannen hennes er fra, og vil gjerne også ha produkter derfra.

«Jeg er veldig glad i å jobbe i butikk, det har jeg gjort i mange år. Nå har jeg vært hjemme med barn i rundt 5 år. Jeg har bygget nettside på nattestid – har gjort alt selv til nå. Mannen min hjelper meg også mye. Jeg tenker å være der mest selv, men vil også ha noen som kan jobbe med meg. Skape en ny arbeidsplass på Nesodden.»

ALLE VARER ER MILJØVENNLIGE OG ETISK PRODUSERTE

Barn holder kortstokk foran ansiktet.

Kortstokk for barn fra det svenske merket Elsa Och Sam. Foto: Johanna Abdo

Marie forteller at produktene i Kumba ikke bare kommer fra afrikanske land, det er også produkter fra blant annet Palestina, Spania, Sverige og England. Kravet er at det skal være miljøvennlig og etisk produsert. Størsteparten av produktene er håndlaget, med noen få unntak. Hvis hun finner noe lokalt, er det også aktuelt.

«Jeg har også inkluderende barneprodukter fra Sverige, som inkluderer alle hudfarger og ulike funksjonsnedsettelser – det er en kortstokk med motiver av barn, der er for eksempel dronningen nummer 13 – det er puslespill, memo, plakater og ABC.

Selv om det startet med dukker, er det etter hvert blitt mest varer for voksne – blant annet tekstiler, kjøkkenting, kurver, stearinlys, og så kommer den lille barnedelen i tillegg.

Les mer om Kumba på deres nettsider.

Kumba AS er kunde i Cultura Bank