Mat med liv!
Arne Øgaard
Publisert: 12/12/2016
Hva som skaper vitalitet er et gåtefullt spørsmål, som har opptatt den danske forskeren Jens-Otto Andersen gjennom et langt liv.
Det er rikelig med kostråd for god helse. Det meste handler om alle næringsstoffene vi trenger for å unngå sykdom og de vi helst ikke bør få for mye av. I tillegg bør vi selvsagt unngå de mange stoffene som ikke hører til i maten, men som stammer fra forurensing, ulike tilsetninger osv. Men selv om selve stoffinntaket burde være perfekt, er det ikke sikkert at vi er fylt med pågangsmot og livskraft. Hva som skaper vitalitet er et gåtefullt spørsmål, som har opptatt den danske forskeren Jens-Otto Andersen gjennom et langt liv.
Nå har han utgitt boka Vitalitet fra muld til mave, hvor han belyser vitalitet ut fra mange ulike aspekter. Med vitalitet mener han evnen til å møte sterk motstand. Vi får et innblikk i forskning og observasjoner som vekker interesse og undring. Andre vil kunne trekke frem annen forskning i debatten. Men det Jens-Otto Andersen belyser, støtter oss som har en fornemmelse av at økologisk mat kan bidra med noe vesentlig.
Jens-Otto Andersen tok sin doktorgrad på utvikling av biokrystallisasjonsteknikken. Han har spesielt arbeidet med å dryppe saft fra frukt og grønnsaker ned i en løsning av kobberklorid for deretter å studere de krystallene som oppstår når saften tørker. Krystallmønstrene analyseres så videre med datateknologi. Alle vekster har sitt eget mønster, og mønsteret kan kanskje også si noe om plantens vitalitet. Temaet er behandlet grundigere i andre bøker, men krystallisasjonsbildene som er gjengitt er i seg selv fascinerende.
Boken presenterer også andre typer undersøkelser og spørsmål. Melken fra kyr som er foret med høy er mer motstandsdyktig mot bakterier enn den som kommer fra konvensjonell drift. Danske griser er proppet med antibiotika og er dermed symptomfrie, men det betyr jo ikke at de egentlig er sunne. Når myndighetene tester ut giftigheten av ulike stoffer, brukes det forsøksdyr. I slike sammenhenger får ikke dyrepasserne lov til å kose med forsøksdyrene fordi de da vil tåle mer gift. Deres lever fungerer faktisk bedre. Menneskelig omsorg kan dermed også være viktig for vitaliteten. Placebo blir ofte omtalt som noe negativt, men det er jo den beste av alle helbredelsesmetoder. Det innebærer at menneskets egen vitalitet og selvhelbredelseskraft kan aktiviseres.
Boken har et kritisk syn på moderne jordbruk og et interessant innblikk i plantenes forunderlige liv. Vi kan få mye informasjon fra moderne måleinstrumenter, men det er ingen som overgår den menneskelige organismen i det å vurdere helheten i et produkt. Den økende interessen blant gourmetkokker og vinkjennere for produkter fra det biologisk-dynamiske jordbruket er påfallende. Når druesaft fra biologisk-dynamisk jordbruk har de overlegent beste bildedannende egenskapene i kobbekrystallisasjonsbildene, kan det også være et tegn på at vitaliteten her er sterkest. Dyrepasserne i København zoologisk hage forteller at deres sjimpanser og tapirer konsekvent velger økologiske bananer framfor konvensjonelle, og at sjimpansene skreller de konvensjonelle, men ikke de økologiske hvis konvensjonelle er det eneste de blir tilbudt.
Denne boken er ingen tungvekter til å slå i bordet med, men den minner oss om at verden er langt mer kompleks enn den ofte fremstilles og at vi bør ha et bevisst forhold til det vi spiser.