Med Cultura Bank på plastplukking
Jannike Østervold / Scott Gilmour
Publisert: 30/09/2021
Cultura-medarbeider Stian Torstenson fikk oppleve det enorme arbeidet det er å fjerne plast langs kysten.
I forrige nummer av Pengevirke skrev vi om innsatsen til In the Same Boat, som gjennomfører strandryddig med hjelp av frivillige. Det inspirerte Culturamedarbeider Stian Torstenson til å bli med på en ekspedisjon for å plukke plast på Helgelandskysten, og i slutten av juli var han med et av teamene ut på oppdrag og fikk se med egne øyne hvor mye arbeid det er – og hvor fint det blir når strandrydderne har vært der.
Stian forteller at det kan være opptil 10-11 personer på et team, men denne gangen var de bare 4, derav en fra Tsjekkia og en fra Østerrike. De overnattet i en seilbåt. Det er vanligvis internasjonale deltakere i gruppen, og derfor er språket om bord på seilbåten alltid engelsk, så alle skal føle seg inkludert.
Kaptein og styreleder i In the Same Boat, Rolf Høgset, var også med. Han forteller at det er stor interesse for å delta, og at de har venteliste på over 1000 frivillige som ønsker å delta i plastplukking. «Da vi starta i 2017 så var dette en helt ny idé. Ingen hadde drevet med strandrydding på denne måten. Vi hadde ingen historikk å vise til, vi hadde ingen kapital, men vi trengte lån til båter og utstyr. Da var det Cultura Bank som stilte opp og ga oss et lån med sikkerhet kun i utstyret og en personlig kausjon. Å få lån i dag til industrielt utstyr uten større egenkapital er nesten umulig. Hadde det ikke vært for Cultura Bank så hadde ikke vi eksistert i dag.» forteller Rolf.
«Noen dager dro vi ut og plukket plast og lastet det på båten og lastet det inn i containere, mens andre oppdrag var å hente plast som noen andre, f.eks. lokalbefolkningen hadde plukket», forteller Stian.
«På en liten strand kan du fylle mange sekker med søppel. Det er mye fra fiskeindustrien, både små ting og store plastdeler og noe som har ligget lenge i naturen og blitt så sprøtt at det går i oppløsning når du tar i det, derfor er det viktig å få tatt det så tidlig som mulig. Store fiskegarn og tau hadde vokst inn i vegetasjonen rundt, så da ble det veldig vanskelig å få det løs. Noen steder, hvis du tok opp en stor plastkasse, så lå det kanskje flere lag med plast nedover i jorda.
Vi så at det nytter, i løpet av en dag kunne vi samle inn store mengder med plast.»