Nr. 2024/2
Pengevirke - Tidsskrift for ny bankkultur

To mennesker i en åker studerer vekster i jorda.
Hege Sundet og Thomas Holz, rådgivere i NLR (Norsk Landbruksrådgiving SA), er fornøyd med den positive utviklingen i matjordlaget på Virgenes gård.
Gode initiativer

Slik ser en grønnsakrevolusjon ut!

Jannike Østervold / Tore Jardar Wirgenes

Publisert: 05/11/2024

I august 2024 arrangerte Virgenes gård en samling i NLR Jordskolen, en erfaringsgruppe som jobber med jordhelse.

Hånd måler hull i jorda der det er plassert en spade.

Bildet viser et matjordlag som er bygget opp til nesten 50 cm. Fargen er mørkere lengre nedover enn det var tidligere.

Virgenes gård er en foregangsgård i Norge når det gjelder regenerativt jordbruk, som har som mål å gjenoppbygge og forbedre jordens helse og fruktbarhet og øke jordens evne til å lagre karbon.

På seks år har matjordlaget utviklet seg fra et grunt 10-15 cm lag til 45 cm. Markedshagen ble anlagt i 2018, og her dyrkes grønnsaker uten pløying, og med kompost fra gården. I august arrangerte gården samling for Jordskolen for småskala grønnsaker, og deltakerne var imponert over jordkvaliteten som nå er bygget opp i et tidligere problemområde med dårlig jordstruktur, preget av elveavsetninger og sand.

Vil du lære mer om regenerativt jordbruk?

Person i rød jakke med stor gulrot i hånden

Grønnsaksrådgiver Thomas Holz konstaterer at gulrøttene ser ut til å trives godt.

Virgenes gård tar imot praktikanter, som ønsker å lære regenerativt jordbruk, og de har som mål å utdanne fire nye regenerative jordbrukere hvert år. Det er også mulig å komme for kortere opphold for å arbeide og lære. Virgenes tar imot frivillige gjennom wwoof-programmet, for mimimum fire ukers opphold.

Virgenes gård kan være stolte av hva de har fått til – og vi i Cultura Bank er stolte av å ha dem som kunde og ser fram til å følge den videre utviklingen på gården.

Les mer på Virgenes gårds nettsider.

I 2018 til 2022 deltok Virgenes gård i EU-prosjektet «Interreg North Sea Region Carbon Farming», som har som mål å motvirke klimaendringene og bedre jordhelsa

*Virgenes gård er lånekunde i Cultura Bank

Meitemark i jord

Meitemarken i bildet var helt nede på 150 cm jorddybde. Stormeitemarken er sjelden, men svært velkommen, da den bidrar til mer liv og organisk materiale i dypere jordlag. Meitemarkgangene blir også brukt av planterøtter, som da lettere får tilgang til næringsstoffer lengre nede i jorda.