Ungdomskilden – har Audun Myskja funnet den?
Jannike Østervold
Publisert: 20/06/2017
Det er ikke mye magi i boken til Audun Myskja. Dette er det motsatte av vidunderkurer, som lover at du skal bli 10 år yngre på 10 uker. Hans versjon av ungdomskilden er råd om gode valg for livet. Hans perspektiv er ikke at vi skal kjempe mot aldringen, men at vi skal eldes med så god livskvalitet som mulig. Noen av rådene er så enkle at de føles opplagte, men de er ikke mindre viktige av den grunn. Det viktigste for helse over tid er at du holder deg aktiv, skriver han. Med dette menes ikke bare fysisk aktivitet, men det å være engasjert og sosial, for eksempel være med i en lesesirkel, være interessert i barnebarna, være nysgjerrig på sine omgivelser og bevege seg ut av komfortsonen.
Myskja er ikke opptatt av kosttilskudd, men gir råd om gunstige stoffer som finnes i vanlig mat. Igjen er hovedbudskapet veldig enkelt, det kan oppsummeres i et sitat fra Michael Pollan: «Spis mat. Ikke for mye. Mest planter». Han er ikke tilhenger av fettfattig kost, men er opptatt av at vi velger riktig sort fett, så vi kan få fettsyrer av høy kvalitet og riktig balanse mellom Omega 3, 6 og 9. Ellers finner du blant annet en oversikt over matvarer som virker forebyggende mot betennelse.
Stressmestring og det å få nok hvilke understrekes som viktige helsefremmende faktorer.
Fysisk sett er det mulig å snu forfallet ved å begynne å trene, uansett alder. Styrketrening er bra, men det er også viktig å trene bevegelighet. Myskja har forslag til et 5-minutters daglig program som kombinerer både styrke og bevegelighet. Boken har også et tillegg med bilder og forklaringer av flere fysiske øvelser, med tydelig inspirasjon fra yoga.
Styrketrening er bra, men det er også viktig å trene bevegelighet. Myskja har forslag til et 5-minutters daglig program som kombinerer både styrke og bevegelighet. Boken har også et tillegg med bilder og forklaringer av flere fysiske øvelser, med tydelig inspirasjon fra yoga.
En interessant detalj i boken er beskrivelsen av hvordan hvert menneske har sin ideelle gangrytme – den som gjør at det kjennes ut som kroppen går av seg selv. Han anbefaler å laste ned en metronom-app til smarttelefonen og lete etter den rytmen som er din egen. For mange ligger optimal gangrytme mellom 116–122.
Han skriver også klokt om sinn og ånd, om meditasjon og kjærlighet og sier mye som jeg som leser kan nikke gjenkjennende til.
Dette er ikke noen tung fagbok, men en lettlest bok som bekrefter og understøtter mye vi kanskje har hørt før. Det er likevel fint å få det samlet på denne måten.