Verdiskaping i et levefellesskap
Ole Uggerby / Hertha Levefællesskab
Publisert: 20/03/2021
Hertha Levefællesskab kan feire 25 år. Levefellesskapet der 150 mennesker beriker hverandres liv.
Her kommer historien om Hertha Levefællesskabs forsøk på å formidle et helhetsbilde av den komplekse hverdagen som utspiller seg når 150 mennesker – med og uten utviklingshemming – gjennom godt naboskap beriker hverandres liv.
Hertha Levefællesskab er et sosial-terapeutisk tilbud til en gruppe voksne utviklingshemmede, grunnlagt i 1996. Inkludering av de utviklingshemmede i det alminnelige samfunnslivet er en grunnverdi for initiativet. En måte å oppnå denne inkluderingen på var fra starten av å invitere «alminnelige mennesker» til å bli naboer til det livet som de utviklingshemmede lever, arbeidsmessig, sosialt og kulturelt.
Hermed er det oppstått et levefellesskap mellom de to gruppene, de utviklingshemmede og de ikke-utviklingshemmede, som nå har bestått i snart 25 år.
Det felles verdigrunnlaget for Hertha Levefællesskab er i utgangspunktet det menneskebildet som er formulert i antroposofien. Men det er ikke en forutsetning at de som bor i Levefællesskabet har antroposofien som menneskesyn; man må bare akseptere at dette er grunnlaget for arbeidet med de utviklingshemmede og dermed for stedet og dets utvikling.
Ideen om å invitere alminnelige borgere til å være naboer til de utviklingshemmedes liv og arbeid – «omvendt inkludering» – ble tatt godt imot fra omverdenen helt fra starten av, og i løpet av årene er gruppen av «naboer» vokst fra 2 til 125 personer. Det er venteliste for både utviklingshemmede (30) og ikke-utviklingshemmede (40) som ønsker å bo i Hertha. En arbeidsgruppe har satt seg fore å beskrive i bilder, ord og tall de positive relasjonene og de aktivitetene som gjennom snart 25 år har vokst fram i samspillet mellom de to gruppene. Opplevelsen fra de som bor på stedet og fra fagpersoner som besøker Hertha er at begge gruppene ser ut til å ha nytte av naboskapet.
Den nye typen årsrapport har som formål å dokumentere verdiskapingen på 4 samfunnsmessige områder: det kulturelle område, det sosiale området, det miljømessige område og det økonomiske område.
Arbeidsgruppen bak rapportene håper å skape interesse for ideen og få kontakt med andre grupper og virksomheter, som kanskje vil være med på å utvikle konseptet med en slik bærekraftsrapport på de fire bunnlinjene.
Personene bak initiativet er Allan Elm, Tune Sabro, Mathieu Crespeau og Ole Uggerby.
Herthas nettsider
Hertha Levefællesskab ligger i Galten kommune litt vest for Aarhus.